Kerblík setý se vzhledem podobá kadeřavé petrželi, avšak listy jsou jemnější a drobnější. Výborně chutnají hlavně čerstvé a jemné lístky. Sušený kerblík zrácí své aroma, čerstvý lze po nějakou dobu uchovat v mrazničce. V kuchyni se přidává ke skopovému a grilovanému masu, ke kuřeti, do hovězího vývaru, bramborové polévky, do zelen inových pokrmů či k rybám. Výborně ochutí sýrové a tvarohové pomazánky.
Je to jednoletá rostlina, která se vysazuje na jaře, buď do květináče umístěného za oknem, nebo do balkonového truhlíku. Lze jej pěstovat i volně na zahradě. Vyrůstá až do výšky padesát centimetrů a v zemi vytváří kulovitý kořen. Není moc náročný na pěstování. Daří se mu v kypré půdě na slunném a mírně zastíněném stanovišti. Při pravidelné zálivce můžeme za pět až sedm týdnů sklízet jemné aromatické lístky. Aby nám rostlina poskytla slušnou úrodu, odstraňujeme květenství. Oddálíme tak její stárnutí. Doporučuje se dostatečná zálivka a kypření kolem rostlin.
(vít)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2338577
DnesDnes210
VčeraVčera821
Tento týdenTento týden4292
Tento měsícTento měsíc18734

Partnerské weby

apartman banner