Tradiční způsob zpracování čerstvého ovoce je klasické kompotování a zavařování. Jestliže chcete sklizeň uchovat takřka bez práce, nabízí se sušení. Je to velmi starý a osvědčený postup, kterým se hodnota ovoce téměř nemění. Sušit můž eme skoro všechny druhy ovoce, zejména jablka, švestky, meruňky, hroznové víno, jahody, banány, bezinky, šípky. K sušení by se měly používat suroviny v prvotřídní kvalitě, vždy čerstvé a dostatečně zralé. Před sušením ovoce přebereme, odstraníme nezdravé nebo znehodnocené plody, jádrové ovoce vypeckujeme.

Jednou z nejlevnějších možností sušení, kterou bohatě využívali naši předci, je tradiční rám, na němž je napnuta síťka či kovová mřížka. Na něj rozložíme pokrájené nebo jinak upravené ovoce a umístíme nad zdroj tepla. Nejsnazší je sušení na roštu v troubě, kterou necháme mírně pootevřenou, aby mohla pára unikat. Začínáme sušit při nízké teplotě. Když je ovoce polosušené, teplotu zvýšíme. Nezapomínáme na to, že příliš vysoká teplota ničí vitaminy a vůni ovoce. Doba sušení se zkracuje, jestliže ovoce pokrájíme na menší kousky. Nikdy ho však nesušíme na přímém slunci.

Pokud chceme investovat do elektrické sušičky ovoce, jak vlastně sušička funguje? Hlavní součástí každé sušičky je základna, ve které je ukryto topné těleso s termostatem a ventilátor. Nad základnou jsou umístěna síta na sušení a celá sušička je uzavřena víkem. Otvory v základně je nasáván vzduch, který ventilátor vhání přes topné těleso k sítům. Část vzduchu poté odchází víkem ven ze sušičky, část dál koluje v přístroji.

Klasické sušičky obsahují v základu většinou pět sít na sušení ovoce, dražší přístroje jsou vybaveny větším počtem. Při koupi sušičky je dobré se zajímat o to, jak velkou má spotřebu elektrické energie. Pokud chceme, aby sušička pracovala i v době vaší nepřítomnosti, dáme přednost přístroji s časovačem. Ten sušičku vypne po uplynutí nastaveného času. Důležité je také vědět, zda je možné přikoupit k sušičce další příslušenství nebo jestli není příliš hlučná.
(es)

DODATEK
Když je ovoce správně usušené, musí zůstat při zmáčknutí pružné a nesmí z něj vytékat šťáva.
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2203288
DnesDnes77
VčeraVčera594
Tento týdenTento týden2962
Tento měsícTento měsíc13038

Partnerské weby