Maliny a ostružiny byly pro svou vynikající chuť odedávna na jídelním lístku člověka. Svědčí o tom například zkušenost, že se na území nynějšího Švýcarska v okolí Robenhausenu našly mezi zbytky z ovocných zplodin i peci čky malin a ostružin. Dokazuje to, že i pračlověku maliny a ostružiny chutnaly, ale nepěstoval je, jenom sbíral

My už je pěstujeme a snažíme se, aby byly co největší a nejchutnější. Letošní úrodu už jsme sklidili a těšíme se na příští. Co udělat pro to, aby byla opět tak pěkná jako letos? Odplozené větvičky pomalu žloutnou a je zapotřebí nejpozději v září je až u země vyřezat nebo už suché vylámat. Vedle nich vyrůstají nové větve, které ponesou ovoce příští rok. Ty se musí zkrátit ve výši asi sto dvaceti centimetrů buď už nyní na podzim, nebo brzy na jaře. Tím se rozvětví a z těchto slabých větviček budeme napřesrok sklízet. Slabé, neduživé výhonky vystříháme, zbytečně by ubíraly sílu těm pěkným.

Dalším úkolem je doplnit do půdy hnojivo. Maliníku se daří v mírně kyselých půdách na slunném stanovišti. Při přihnojování dáváme přednost fyziologicky kyselým průmyslovým hnojivům, jako je superfosfát a síran amonný. Hnojiva se aplikují děleně - prvá dávka brzy na jaře, druhá v polovině května a třetí po sklizni plodů. Rozhodíme je po povrchu a jen maličko zapravíme, protože maliník mělce koření. Půdu udržujeme čistou. Pro udržení vlhkosti je dobré pokrýt kořeny slabší vrstvou mulče.
(ksa)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2216098
DnesDnes495
VčeraVčera528
Tento týdenTento týden495
Tento měsícTento měsíc8623

Partnerské weby