Jeřáb obecný je rozšířen po celé Evropě, dosahuje stáří až sto dvaceti let. Jeřabinky se mohou sušit, kompotovat, dělat z nich džemy, sirupy, vína a likéry. U nás najdeme ještě tři další druhy jeřábu, které můžeme sbírat: oskeruši, která má malé hruško vité plody, muk s malými červenými kulatými plody, které se dají jíst až po přejití mrazem a břek s malými hnědými plody.

Jeřabinový kompot
Na konzervování používáme pouze plody jeřábu velkoplodého a to jen vyvinuté a dobře vyzrálé. Bobule otrháme od stopek a opereme. Připravíme si nálev z jednoho litru vody a 1,5 kilogramu cukru.Oprané, okapané plody ponoříme do vařícího nálevu a několik minut za stálého míchání vaříme. Plody nesmíme rozvařit, mají jen částečně změknout. Že jsou již bobulky uvařené, poznáme podle toho, že jsou nepatrně svraštělé. Jeřabinky vybereme sítkem z nálevu a nasypeme do čistých sklenic. Nálev znovu zahřejeme, zalijeme kompot a sterilizujeme patnáct minut při 85 stupních Celsia.

Jeřabinový likér
Pětilitrovou láhev dobře vymyjeme a naplníme ji do poloviny pěknými, dobře vyzrálými bobulemi jeřabin, které prosypeme padesáti dekagramy cukru. Vše zalijeme alkoholem, nejlépe potravinářským lihem, může to však být také domácí pálenka z jablek, případně vodka. Sklenici přikryjeme plátýnkem a necháme na slunci čtyři týdny odležet. Potom přecedíme a likér vlijeme do lahví. Plody naložené v lihu používáme do cukroví, na ovocné poháry a podobně.
(ryp)

DODATEK
Plody jeřábu - jeřabinky mají močopudné účinky. Podporují také vylučování žluči, proto se její kompoty hodí k tučným jídlům.
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2219172
DnesDnes330
VčeraVčera498
Tento týdenTento týden3569
Tento měsícTento měsíc11697

Partnerské weby