Kerblík setý se vzhledem podobá kadeřavé petrželi, avšak listy jsou jemnější a drobnější. Výborně chutnají hlavně čerstvé a jemné lístky. Sušený kerblík ztrácí své aroma, čerstvý lze po nějakou dobu uchovat v mrazničce. V kuchyni se přidává ke skopovému a grilovanému masu, ke kuřeti, do hovězího vývaru, bramborové polévky, do zeleninových pokrmů či k rybám. Výborně ochutí sýrové a tvarohové pomazánky. Je to jednoletá rostlina, která se vysazuje na jaře, buď do květináče umístěném za oknem, nebo do balkonového truhlíku. Lze jej pěstovat i v olně na zahradě. Vyrůstá až do výšky padesát centimetrů a v zemi vytváří kulovitý kořen. Není moc náročný na pěstování. Daří se mu v kypré půdě na slunném a mírně zastíněném stanovišti. Při pravidelné zálivce můžeme za pět až sedm týdnů sklízet jemné aromatické lístky. Aby rostlina poskytla slušnou úrodu, odstraňujeme květenství.
(vít)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2169757
DnesDnes360
VčeraVčera647
Tento týdenTento týden1007
Tento měsícTento měsíc15933

Partnerské weby