Chcete si usušit do zásoby bylinky, které jste si vypěstovali na zahrádce? Jak co nejdéle prodloužit jejich krásu, uschovat je do zásoby, aby jejich aroma vydrželo?
*Bylinky by se měly trhat brzy ráno. Pokud je pěstujeme na balkon ě, nesbíráme je po dešti. Vlhkost by mohla dělat potíže při sušení.
*U některých je nejvhodnější dobou pro sklizeň čas před polednem, například u divizny, protože její květy po poledni už opadávají.
*Jestliže bylinky při sběru ukládáme do košíku nebo tašky, neměly by v několika vrstvách zůstat ležet delší dobu. Jinak by se zapařily, a tak by došlo k jejich znehodnocení.
*Důležité je dát bylinky sušit co nejdříve po jejich nasbírání. Tím zajistíme, že si udrží co nejvyšší kvalitu.
*Bylinky je dobré roztřídit do svazečků a sušit je zavěšené ve stínu a na čerstvém vzduchu. Ideální jsou místa, kde dochází k neustálé cirkulaci vzduchu.
*Můžeme je sušit i v troubě nebo sušičce, u aromatických bylinek jen při teplotě do třiceti stupňů. Pokud sušíme bylinky „naležato“, pak je ukládáme pouze v tenkých vrstvách.
*Že jsou bylinky správně usušené, poznáme podle toho, že při pomačkání šustí a rozpadají se na malé části, dají se snadno rozemnout mezi prsty.
*Pro uskladnění jsou nejvhodnější nádobou dobře uzavíratelné nádoby, obyčejné šroubovací sklenice. Bylinky v průhledných sklenicích umístíme v temnějších částech místnosti, bez dosahu přímých slunečních paprsků. Bylinky uskladněné v látkových nebo papírových sáčcích rychleji ztrácejí aroma a účinné látky.
(map)

DODATEK
Bylinky se doporučuje skladovat po dobu jednoho roku od usušení, tedy do příští sklizně.
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2273518
DnesDnes385
VčeraVčera790
Tento týdenTento týden4929
Tento měsícTento měsíc5767

Partnerské weby