Jeřáb sladkoplodý, odrůda jeřábu obecného, je užitečným stromem pro své ovoce, ale je také ozdobou každé zahrady. Plody se výborně hodí k výrobě chutné jeřabinové huspeniny, šťávy, rosolu a podobně. Jeřabiny ke zpracování musí být dobře vyzrálé, nejlépe když již prošly prvním mrazíkem. Otrháme je od stopi ček, které nikdy na plodech nesmějí zůstat.
Marmeláda
V rošce vody uvařené, čerstvě, pěkně červené jeřabiny vylisujeme nebo protlačíme sítkem a promísíme s cukrem. Na půl kilogramu bobulí se dává ¾ kg cukru. V cukru je vaříme tak dlouho, až náležitě zhoustnou. Poté nalijeme do skleniček a uzavřeme.
Jeřabinová šťáva
Čerstvé, vyzrálé šťavnaté (ne moučnaté) jeřabiny otrháme od stopiček, vypereme a v horké vodě vaříme, až jsou mkké. Pak šťávu procedíme, aniž bychom plody lisovali, plátnem namočeným v horké vodě. Na půl kilogramy šťávy vezmeme půl kilogramu cukru a za neustálého sbírání pěny několik minut vaříme. Poté slijeme do lhaví, které necháme v chladné místnosti stát otevřené. Teprve druhého dne je zazátkujeme, zapečetíme a uschováme v chladné místnosti. Užívá se jako přísada k sodovce, do vody nebo čaje.
(vos)
DODATEK
Jeřabiny jsou nápomocné při poruchách štítné žlázy, potížích s krevním tlakem, tlumí revmatické potíže a horečku.