Vánoční pyramida je ozdobný stojánek na svíčky a používá se v Německu, konkrétně v Sasku, jako předvánoční dekorace pokoje či k vyzdobení venkovních prostor. Výroba a vystavování vánočních pyramid je nedílnou součástí lidového umění a zvyků v Krušnohoří. Pyramidy většinou mají několik otáčivých stupínků s

 křesťanskými (andělé či narození Ježíše Krista), ale i světskými (například obrazy ze života horníků a dřevorubců) tématy. Tradiční pyramidy jsou konstruovány tak, aby stoupající teplo ze svíčky pyramidu roztáčelo prostřednictvím větrné růžice umístěné na jejím vrcholu.

Největší „ozdoba“ na světě

Světlo mělo v zimních dobách napomoci odvrátit zlo a neštěstí, stejně jako ve středověku větvě stálezelených stromů zavěšované do obytných místností. Pyramida jako stojan na svíce pochází z konce 18. století, z doby, kdy krušnohorští řezbáři a soustružníci v zimě vyráběli malebné dřevěné vánoční ozdoby. A jejich umění je možné obdivovat i dnes, a to na většině saských vánočních trzích.

Vánoční pyramidy byly dlouho dobu pouze adventní ozdobou domácností. Na náměstí krušnohorských vesnic a městeček se dostaly poprvé až ve 30. letech minulého století. První pyramidu postavilo městečko Frohnau v prosinci roku 1933. Drážďanská pyramida pochází z roku 1997, je šestiposchoďová a měří 14,62 metru, čímž je největší vánoční pyramidou na světě. Byla vyrobena ve světově proslulé manufaktuře v krušnohorském městečku Gahlenz. Německy se nazývá Weihnachtspyramide, do češtiny bývá také překládána jako „vánoční kolotoč“, jelikož jednotlivé části pyramidy se mohou otáčet.

Štola jako Ježíš v šátku

Pravá drážďanská štola obsahuje přesně dané ingredience. V kvalitě, kterou známe dnes, se štola peče teprve od 20. století. Na její výrobu se používají pouze vysoce kvalitní, ušlechtilé suroviny a vybrané přísady. Výsledkem je harmonická kompozice rozinek, másla, sladkých a hořkých mandlí, kandované pomerančové a citronové kůry, které se dávají do těsta spolu s moukou, vodou, kvasnicemi a špetkou soli. Pravá drážďanská štola je rozinková a musí obsahovat minimálně 650 gramů rozinek na kilogram mouky. Říká se také, že tvar drážďanské vánoční štoly pokryté silnou vrstvou moučkového cukru připomíná narozeného Ježíše zabaleného v šátku.

Pravá štola se prodává pod chráněnou známkou Dresdner Christstollen a každý bochánek je označen zlatou pečetí se Zlatým jezdcem, který představuje saského kurfiřta a polského krále Augusta Silného. Druhou insignií drážďanské štoly je evropské chráněné zeměpisné označení – žlutá a modrá kruhová pečeť označuje produkty a potraviny, které jsou spojeny s určitým regionem. Drážďanská štola se zlatou pečetí se smí vyrábět pouze v Drážďanech a jejich bezprostředním okolí.

O ochranu tradice drážďanské vánoční štoly od roku 1991 pečuje ochranný svaz Schutzverband Dresdner Stollen, který uděluje pečeť kvality jako certifikát pravosti. Pouze štoly zhruba 130 pekařů a cukrářů z Drážďan a okolí, které jsou ručně vyráběny a splňují vysoké nároky, obdrží pečeť a smí nosit název Dresdner Christstollen.

Pokud byste si chtěli pravou štolu na Vánoce sami upéct, nabízíme správný poměr ingrediencí:

Na 1 000 gramů mouky připadá 500 gramů másla, 650 gramů rozinek, 200 gramů kandované pomerančové a citronové kůry, 150 gramů sladkých a hořkých mandlí, 30 gramů rumu, 120 gramů moučkového cukru na posypání štoly a zhruba 20 gramů koření.

(luv)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2219180
DnesDnes338
VčeraVčera498
Tento týdenTento týden3577
Tento měsícTento měsíc11705

Partnerské weby