Výzkumy potvrzují, že dostatečné množství vhodných tekutin během dne pomáhá předcházet vzniku žlučových kamenů. Je pravděpodobné, že většina pacientů se žlučovými kameny málo pije. Dostatek tekutin pomáhá udržovat žluč ve žlučníku dostatečně zředěnou.
*Bylo prokázáno, že milovníci zeleniny a vegetariáni mají žlučových kamenů méně.
*Kdo je náchylný k tvorbě žlučových kamenů, měl by užívat lecitin. Chrání játra a další orgány před ukládáním tuků a tím umožňuje jejich správnou funkci. Je hlavní složkou žluči a při nízké hladině lecitinu v organismu se mohou začít tvořit žlučové kameny.
*Pokud máte nadváhu či jste obézní, shazujte nadbytečné kilogramy pozvolna, neboť přísná redukční dieta s rychlým úbytkem na váze a vynechávání snídaní napomáhá vzniku žlučových kamenů. Bylo zjištěno, že již dvacetiprocentní nadváha dvakrát zvyšuje pravděpodobnost vzniku žlučových kamenů.
*Omezte ve svém jídelníčku potraviny s vysokým obsahem živočišných bílkovin a tuků. Nedoporučuje se konzumace živočišných tuků - sádla, másla, šlehačky.
*Snažte se omezit pití kávy a alkoholu, neboť zatěžují játra a ovlivňují průtok žluči.
(žuk)

DODATEK
Chronickou zácpu je možné považovat za jeden ze signálů tvořících se žlučových kamenů.
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2252850
DnesDnes238
VčeraVčera662
Tento týdenTento týden900
Tento měsícTento měsíc8258

Partnerské weby