0126kde 1Na našem těle se nenajde místečko, kde by nebyl. Tato bílkovina vyplňuje prostory mezi buňkami, a když začne ubývat, nastávají problémy. Kdyby někdo vyhlásil soutěž o nejdůležitější

protein (bílkovinu) v našem těle, pravděpodobně by to vyhrál kolagen. Samozřejmě, všechny proteiny jsou důležité a vzájemně spolupracují. Kolagen je však „lepidlo“, díky kterému drží pohromadě svaly, kůže, chrupavky, vlasy, nehty, zuby, sliznice... „Kolagen je bílkovina s vláknitou strukturou. Jeho úkolem je zpevňovat, posilovat a regenerovat tkáně,“ říká rehabilitační lékařka MUDr. Ivana Húšťová.

Náhrada z oslí kůže

Je naší neodmyslitelnou součástí, a proto se vědci už roky zabývají tím, jak jej tělu dodat. Než však nastal „kolagenový boom“, předcházely mu fascinující vědecké i přírodní pokusy. Například již ve staré Číně medicína používala tzv. ejiao – želatinu, která se získávala z oslí kůže. Omlazující a léčivé účinky tohoto „kolagenu“ údajně oceňovala i Yang Yuhan, duchovně založená taoististka, manželka císaře Xuanzonga z dynastie Tchang (618 – 907), která byla považovaná za jednu ze „čtyř krás Číny“.

Osvědčená huspenina

Naši prarodiče si zase dělali vývary nebo huspeninu z hovězích kostí a kůží. Výraz kolagen samozřejmě neznali, ale věděli, že toto jídlo je chutné a zároveň pomáhá kloubům a svalům. I evropští vědci se mnoho desetiletí snažili najít ideální zdroj kolagenu pro zdraví a krásu. Extrahovali ho různými způsoby, převážně z kůže skotu. Takto získaný kolagen měl však poškozené trojzávitnice, nebyl tedy biologicky aktivní. Přesto je u některých kosmetických aplikací užitečný, ačkoli nemůže konkurovat biologicky aktivnímu kolagenu. „Vědci hledali způsob, jak získat kolagen ve formě peptidů, což jsou bioaktivní molekuly, které organismus lépe absorbuje, a proto mají i lepší účinky,“ říká Katarína Demetriou z kosmeticko-farmaceutické společnosti Pharma MKL.

Objev z mořských hlubin

Přelom přišel v 80. letech minulého století, kdy se vědcům v Gdaňsku podařilo extrahovat kolagen z kostí mořských ryb. Jako nejlepší metoda k jeho získání se ukázala hydroizolace, díky níž zůstával kolagen nepoškozený, a tedy biologicky aktivní. Téměř identický s kolagenem, který syntetizují organismy savců. Ačkoli je dnes nabídka kolagenu široká a můžeme si jej doplňovat ve formě pilulek či injekcí, podle vědců je nejúčinnější právě bioaktivní kolagen v tekuté formě. „Díky tomu, že se dá pít, se ho do organismu vstřebá největší množství a peptidy kolagenu se dostanou všude tam, kde je tělo potřebuje,“ vysvětluje Katarína Demetriou.

Důležitý je i vitamin C

Možná si teď řeknete, že stačí, abyste do jídelníčku zařadili jednou týdně tuňáka nebo lososa. Určitě je to rozumné, ale dostatek kolagenu tím nezískáte, protože ačkoli se nachází v rybím mase, mnohem více je ho v částech, které se obvykle nejí – v šupinách, v kostech či v játrech. Proto odborníci doporučují pravidelně užívat bioaktivní kolagen v tekuté formě. A to nejlépe večer. Ráno je pak vaše tělo o něco pružnější, vlasy a nehty jsou pevnější, chrupavky odolnější a pleť vypnutější. Samozřejmě, při pravidelném užívání. Zapomínat byste přitom neměli ani na vitamin C – zejména na čerstvé potraviny, které tento vitamin obsahují. Podporuje totiž vstřebávání kolagenu do těla.

(jej, luv)

Foto: archiv a Pixabay

 

DODATEK

Které potraviny zařadit do jídelníčku?

+ Jahody, borůvky, maliny, ostružiny.

+ Červenou papriku, brokolici, růžičkovou kapustu, špenát, brambory, česnek, cibuli.

+ Přiměřené množství masa a ryb, sýry, vlašské ořechy, lněná semínka, rybí tuk.

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2767825
DnesDnes139
VčeraVčera975
Tento týdenTento týden1114
Tento měsícTento měsíc15508

Partnerské weby

apartman banner

Zdraviapuvab