Sušení ovoce je nejstarší a nejoblíbenější metoda konzervace. Ovoce si zachovává přirozenou chuť, barvu, vůni a velké množství vitaminů a dalších cenných látek. K sušení jsou vhodná zejména jablka, hrušky, švestky, meruňky, broskve, višně, borůvky, banány či šípky . Plody nesmějí být plesnivé či nahnilé. Ovoce přebereme, důkladně omyjeme a zbavíme nejedlých částí (jádřince, stopky, většinou i pecky). Poté je půlíme, čtvrtíme nebo krájíme na plátky.

Jak sušíme
Za teplého, slunného a stálého počasí můžeme v bezprašném prostředí sušit ovoce na slunci, ale na noc ovoce přeneseme do místnosti, aby nenavlhlo. Sušit lze i v troubě - pokrájené ovoce rozložíme na plech vyložený pergamenem. Troubu při sušení mírně otevřeme, aby mohla unikat pára. Začínáme vždy sušit při nízké teplotě, to je asi 20 až 30 stupňů Celsia. Když je ovoce polosušené, teplotu mírně zvýšíme na 50 až 70 stupňů Celsia, ale v závěru dosoušíme opět při nízké teplotě. Ovoce během sušení obracíme.

Praktické tipy
Usušená jablka či hrušky použijeme k přímé spotřebě, k přípravě domácího čaje, do moučníků, domácího müsli.
Meruňky sušíme rozpůlené řeznými plochami vzhůru a použijeme k přímé spotřebě nebo do moučníků, müsli a podobně. Sušené borůvky používáme k přípravě domácích čajových směsí.
(žuk)

DODATEK
Správně usušené ovoce je pružné až kašovité, ale při zmáčknutí nevypouští šťávu. Nemělo by být přesušené, černé a tvrdé. Usušené ovoce uskladníme ve sklenicích se vzduchotěsným uzávěrem nebo v plátěných sáčcích.
 

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2434064
DnesDnes293
VčeraVčera765
Tento týdenTento týden4182
Tento měsícTento měsíc4182

Partnerské weby

apartman banner