Na začátku zažívacích poruch můžeme ve většině případů obtíže zmírnit nebo i odstranit pouhým výběrem jídla. Pokud potíže trvají nebo se zhoršují a neustupují ani při změně jídelníčku, je dobré vyhledat lékaře. Na co si dát pozor?

Zažívací obtíže, porucha trávicího systému. Vynecháme

konzumaci syrové cibule, tučných a smažených jídel, kávy a alkoholu, sycené minerální vody. Ze zeleniny se zřekneme nadýmavých druhů, jako jsou květák, paprika, ředkvička. Ovoce je vhodné podávat kompotované, v podobě ovocných šťáv, ředěných džusů. Nepoužíváme ostré, pikantní druhy koření. Z moučníků dáváme přednost piškotovému a odpalovanému těstu.

Nadýmání. Nevhodné je větší množství kapusty, zelí, fazolí, hrášku, čočky. Při těchto obtížích se také zřekneme bílého rafinovaného cukru, sladkostí, smažených, tučných, kořeněných pokrmů. Doporučit nelze čerstvé bílé pečivo, zrající sýry, houby, uzeniny nebo sycené nápoje. Naopak je žádoucí do stravy zařadit jogurt, fenyklový či mátový čaj, z dalších bylinek můžeme sáhnout také po šalvěji a kmínu.

Žlučové kameny. Z jídelníčku vyřadíme hlavně smažená a tučná jídla, čerstvé pečivo, tučné mléčné výrobky, alkohol, perlivé nápoje a kávu. Volíme šetrnou tepelnou úpravu, jako je vaření v páře, bez tuku, dušení. Pokrmy můžeme omastit pouze malým kouskem čerstvého másla. Nezapomínáme na čerstvé ovoce a zeleninu. Nevhodné druhy jsou kiwi, jahody, maliny nebo třeba hroznové víno pro obsah zrníček, které mechanicky dráždí zažívací trakt. Přitížit by mohl také česnek, zelí, luštěniny, cibule, paprika.           

(es)

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2473756
DnesDnes97
VčeraVčera548
Tento týdenTento týden97
Tento měsícTento měsíc5386

Partnerské weby

apartman banner