Jeřabina je krásným stromem a její plody jsou dnes takřka zapomenuty. Patří do čeledi jablkovitých spolu s mišpulí a kdouloní. Jedlé druhy jeřábů se poznají od nejedlých hlavně podle listů. Jedlé mají u části listů vroubkované kraje a druhou část hladkou. U nejedlých druhů jsou celé

listy zoubkované. Jeřabiny obsahují velké množství vitaminu C, provitamin A, jsou bohaté na pektiny. V lidovém léčitelství platí jeřabina za léčivku, která se doporučuje při léčbě revmatismu, jako regulátor střev, plody mají močopudné účinky. Když se  plody jeřabiny usuší, v zimním období se budou hodit na přípravu lahodného čaje. Stačí dvě čajové lžičky plodů přelít dvěma sklenicemi studené vody a nechat osm až deset hodin vyluhovat. Pak se scedí a obden užívá po doušcích. Jak můžeme jedlé jeřabiny ještě zužitkovat?

Jeřabinový kompot. Na jeřabinový kompot jsou vhodné jen plody sladké jeřabiny, nejlépe trhané  až po prvních mrazících. Jeřabiny opláchneme, otrháme ze střapců, spaříme vřící vodou, necháme krátce okapat a zalijeme cukrovým nálevem: na 1 litr vody dáváme 60 až 80 dkg cukru. Necháme do druhého dne stát. Potom naplníme do sklenic s víčky a sterilujeme půl hodiny při 90° C. Kompot můžeme podávat ke zvěřině a jiným pečením na smetaně.

Jeřabinový rosol. Čerstvé, umyté jeřabiny zcela rozvaříme ve vodě a šťávu scedíme. Na jeden kilogram šťávy přidáme asi 90 dkg krystalového cukru. Svařujeme tak dlouho, až kapka směsi tuhne na talířku. Během varu stále mícháme. Dostatečně svařenou šťávu ihned plníme do skleniček, uzavřeme a ještě asi 5 až 10 minut sterilizujeme. Rosol používáme na ozdobu pečiva a moučníků.

Jeřabinové víno. Pětilitrovou láhev naplníme 1,5 kg opraných plodů a zalijeme roztokem ½ kg cukru s menším množstvím vody. Láhev doplníme studenou převařenou vodou a přidáme vinné kvasinky. Necháme kvasit pět až šest týdnů. Po filtraci přelijeme do lahví a uložíme do chladna. Jako univerzální lék si pak každé ráno dopřáváme malý kalíšek.   

(es)

DODATEK

Jeřáb má ochrannou moc proti čarování a blesku. V dávných dobách se věřilo, že když se větévka jeřábu nosí u sebe, ochrání před uhranutím. Pálení dřeva, listů a plodů jeřábu má také přivolat duchy a domácí skřítky.

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2473692
DnesDnes33
VčeraVčera548
Tento týdenTento týden33
Tento měsícTento měsíc5322

Partnerské weby

apartman banner