Čajová směs na zánět jater
Připravíme ji ze stejných dílů natě
pelyňku, řepíku, řebříčku, zeměžluče a semen ostropestřce. Čaj pijeme třikrát denně před jídlem jeden až dva týdny.
Cirhóza jater
Na pomoc při tvrdnutí jater si připravíme čajovou směs ze dvou dílů rozdrceného semene ostropestřce, k němuž přidáme po jednom dílu kořene čekanky, natě řepíku, třezalky, vlaštovičníku a listu jaterníku. Dvě lžíce směsi dáme do studené vody a necháme 12 hodin macerovat. Čaj pijeme 2 až 3x denně.
Vlaštovičník na bolesti jater
Čerstvou, omytou a ještě mokrou nať vlaštovičníku odstředíme a šťávu zředíme dvojnásobným množstvím vlažné vody. Je to silně působící bylina, proto ji dávkujeme opatrně, dvakrát denně půl lžičky s troškou vody, ne déle než deset dní. Zevně přikládáme na oblast jater teplý obklad z přesličky.
Rybíz na játra
Starý ruský recept doporučuje černý rybíz k léčbě, ale hlavně jako prevenci různých jaterních potíží. Chutný čaj z listů můžeme pít jako běžný konzumní čaj, čerstvé plody, kompot nebo sušené, po rozvaření konzumujeme jako potravinu.
(nag)