„Mezi stravou a funkcí mozku jsou těsné vazby,“ říká známý neurolog a autor knihy Dynamika mozku Dr. Philippe Boulu. Náš mozek obsahuje přibližně sto miliard neuronů a sto tisíc miliard synapsí. Každý z neuronů je chráněn membránou z

proteinu a tuků, jejíž funkce je podmíněna právě stravou. Membránu často pokrývá myelinová vrstva tukové povahy obsahující vitaminy skupiny B. Z potravin je nalezneme v obilninách, játrech, vepřovém masu, drůbeži, vaječném žloutku, fazolích a v ovoci. Pro člověka jsou velmi důležité a významné, neboť podporují nervovou citlivost, vytvářejí myelin, umožňují syntézu neuronových vodičů informací a paměti. Selen a vitaminy E a C zase sehrávají důležitou úlohu při oddalování stárnutí buněk. Jsou obsaženy v rostlinných olejích, v másle, tresčích játrech, vejcích a petrželi. Správná výživa jistě patří k významné prevenci, avšak je třeba být realisty. Třebaže víme, že ryby a vaječné žloutky vytvářejí neuronosiče informací (acetylcholin, který posiluje funkci paměti), pokud jich sníme až příliš mnoho, můžeme si zadělat na jiné těžkosti.

Mozek pro svoji správnou činnost potřebuje glukózu, kterou najdeme například v chlebu, bramborách a kukuřičné mouce. Další potřebnou výživou neuronů jsou bílkoviny, minerály a určité prvky, jako například vápník (obsažený v mléce a mléčných výrobcích), hořčík (jeho zdrojem je čokoláda a fazole), dále zinek (obsažený v ústřicích a játrech) a rovněž měď s kobaltem (v sušeném ovoci a zelenině). Ideální dietou pro mozek se jeví pití 1,5 až 2 litrů vody denně a konzumace rozumného množství potravin, u kterých jsou správně vyváženy složky rozvíjející jeho činnost.

(kov)

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2473712
DnesDnes53
VčeraVčera548
Tento týdenTento týden53
Tento měsícTento měsíc5342

Partnerské weby

apartman banner