Chilli papričky se používají jako ostré koření v nejrůznějších kuchyních. Jejich pálivou chuť způsobuje potentní chemická sloučenina kapsaicin. Nevyužívají se však pouze pro své charakteristické chuťové vlastnosti. Američtí psychologové se domnívají, že na jejich ostrou chuť reaguje mozek tím, že uvolňuje endorfiny, tedy skupinu látek, která tiší bolest a ve vyšším množství vyvolává až příjemné pocity. To by také vysvětlovalo, proč se koncem 19. století drcenými chilli papričkami s úspěchem léčila bolest zubů a dásní.
Autoři některých výzkumů přitom uvádějí, že po požití chilli se v některých případech rovněž uvolňují ucpané dýchací cesty, protože hlen v dutinách vlivem kapsaicinu řídne. Chilli papričky mohou mít také antitrombotické účinky a mohou napomáhat poklesu krevního tlaku i hladiny cholesterolu v krvi právě tak, jako pomáhají proti zácpě. Jak se zjistilo, podněcují také zvýšené vylučování hlenu, který chrání výstelku žaludečních stěn proti dráždivým látkám jako jsou kyseliny, acylpyrin a alkohol.
(kov)

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2451315
DnesDnes412
VčeraVčera682
Tento týdenTento týden3346
Tento měsícTento měsíc2261

Partnerské weby

apartman banner