Z kysaného zelí

Potřebujeme: 500 g kysaného zelí s nálevem, 1 lžíci sádla, 1 cibuli, bobkový list, celý pepř, červenou pálivou papriku, 3 kostky cukru, 4 větší brambory, kmín, polohrubou mouku, pikantní klobásu, kelímek zakysané smetany, sůl.

 

Postup: Zelí pokrájíme na menší kousky. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí i s nálevem, koření a cukr a vaříme do poloměkka. Nakrájené oloupané brambory zalijeme horkou vodou, přidáme sůl a kmín a uvaříme do měkka. Čtyři lžíce mouky rozmícháme v trošce vody a za stálého míchání přilijeme k bramborám a vaříme doměkka. Doplníme je zelím, na kolečka nakrájenou klobásou, dochutíme a ještě krátce povaříme. Na talířích polévku zdobíme zakysanou smetanou.

Francouzská

Potřebujeme: 1 ¼ l masového vývaru, 2 brambory, 2 mrkve, 2 pórky, 4 lžíce sterilovaného hrášku, celer, zelí, petrželku, sůl, olej.

Postup: Brambory a zeleninu očistíme a omyjeme. Brambory, mrkev, celer a zelné listy nakrájíme na jemné nudličky, bílé části pórku na kolečka. Na pánvi zahřejeme olej, přidáme nakrájenou směs, několik minut restujeme a zalijeme vroucím procezeným vývarem. Vaříme na střední teplotě. Pak přidáme scezený hrášek, který necháme v polévce prohřát. Nakonec dosolíme a doplníme jemně nakrájenou petrželkou.

Žebrácká

Potřebujeme: 1,5 l vody, 200 g kostí, 1 dl smetany, 120 g kořenové zeleniny, 1 menší cibuli, 2 vejce, 50 g másla, zelenou petržel, kmín, sůl, 100 g tvrdého chleba.

Postup: Kosti dáme vařit do vody s kouskem cibule a kořenovou zeleninou. Chléb nastrouháme, zalijeme přecezeným vývarem z kostí a necháme chvíli povařit. Vývar pak zalijeme smetanou, do níž jsme zamíchali vejce, přidáme kmín a sůl. Na talíře vložíme na másle osmaženou cibuli nakrájenou na kolečka, sekanou petrželku a zalijeme horkou polévkou.

Z kapustiček

Potřebujeme: 500 g kapustiček, 100 g ovesných vloček, masox, kelímek zakysané smetany, muškátový oříšek, pepř, olej.

Postup: Kapustičky očistíme, opláchneme a vaříme 20 minut. Potom do vody přidáme půl kelímku smetany, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Krémové polévky docílíme, když obsah rozšleháme pomocí tyčového mixéru. Polévku na talíři dozdobíme kopečkem zakysané smetany a ovesnými vločkami, které opražíme dozlatova na oleji.

(ruch)

Planety radí i varují

SPIRIT seznamka

SPIRIT seznamkaA

E-shop

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2469944
DnesDnes359
VčeraVčera674
Tento týdenTento týden359
Tento měsícTento měsíc1574

Partnerské weby

apartman banner