Králík na houbách
Potřebujeme: Králičí hřbet a kýtu, 250 g hub, 1 cibuli, 1 lžíci škrobové moučky, 2 lžíce červeného vína, worcesterskou omáčku, sůl, pepř, olej.
Postup: Maso vykostíme a
pokrájíme na menší kousky. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme kousky masa, okořeníme, osolíme a osmahneme. Přidáme očištěné a na plátky pokrájené houby, znovu osmahneme a poprášíme škrobovou moučkou. Promícháme, podlijeme malým množstvím vody nebo vývaru, přidáme víno, zakapeme worcesterskou omáčkou a podusíme doměkka. Hotovou směs podle potřeby ještě dochutíme a podáváme s dušenou rýží.
Na zelenině
Potřebujeme: Porce vykostěného králíka, 2 větší cibule, trochu hladké mouky, čerstvou nebo mraženou kořenovou zeleninu - mrkev, petržel, celer, 1 citron, sůl, nové koření, celý pepř, 2 bobkové listy, olej.
Postup: Králičí maso obalíme v mouce a na pánvi opečeme na tuku z obou stran. Zvlášť v kastrolu osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, na ni vložíme osmahnutého králíka, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Asi 20 minut před dokončením k masu přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a dusíme do změknutí a nakonec jemně zakapeme citronovou šťávou. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo vařený brambor.
Plněné králičí maso
Potřebujeme: 4 králičí řízky, 2 stroužky česneku, 1 nožičku pikantní klobásy, 50 g sterilované kapie, trochu hladké mouky, křen, pepř, sůl, olej.
Postup: Řízky naklepeme, potřeme rozetřeným česnekem, opepříme, osolíme a poklademe na plátky pokrájenou klobásou a nudličkami sterilované kapie. Můžeme však zvolit libovolnou náplň. Přeložíme v polovině, okraje sepneme nebo sklepneme paličkou na maso. Poprášíme moukou a vložíme na rozehřátý olej. Opečeme po obou stranách, podlijeme vodou a podusíme doměkka. Rozdělíme na porce a posypeme nastrouhaným křenem. Podáváme s vařenými nebo opékanými brambory.
(ruch)