Časopis Spirit již 30 let

Začal vycházet jako Týdeník Spirit v někdejším Československu na jaře roku 1990, byl jedním z prvních soukromých periodik. A byl o něj značný zájem v celé republice, týdně se ho prodalo neuvěřitelných 150 000 výtisků!

Od samého počátku nejde jen o okultismus či tajemno, jak by mohl mylně naznačovat název, nýbrž o alternativní pohled na svět. Vycházejí v něm horoskopy, články o záhadách a tajemstvích, své místo zde mají netradiční medicína, bylinkářství. Je to zkrátka magazín o životě, i když vydávaný novinovou formou.

S redakcí spolupracovali MUDr. Josef Jonáš, Jiří Švejda nebo Vladimír Páral. Senzací byl třeba rozhovor s Erichem von Dänikenem a podobně. Odstartovaly redakční expedice na tajemná místa za zkoumáním záhad. Přibývaly stránky a stoupala i cena (v prvopočátku stál týdeník pouhou korunu), měnila se i tématika a obsah. Týdeník se začal profilovat jako POSEL DOBRÝCH ZPRÁV a vyhýbal se byť jen náznakům politiky. Jeho obsah je spíše společensko-zábavní. Do současnosti si uchoval jednu velkou raritu – obejde se bez placené inzerce, vystačí si s prodejem (ten je objemově největší v severních Čechách a na severní Moravě) a reklamou pro vlastní zásilkový obchod. Jistě i toto přitahuje čtenáře.

Týdeník Spirit je v současné době nejčtenějším periodikem o tajemstvích života. Ačkoli se za léta existence proměnil, nesporně má stálou čtenářskou klientelu (tu dle statistických údajů tvoří z 52 procent ženy nad 40let). Mnoho lidí si bez něj nedovede představit víkend.

Nejen noviny

Spirit prošel typickým vývojem jako všechna společenská periodika v demokratickém světě. Začal se propojovat s dalšími komerčními projekty. Organizovala se víkendová setkání s léčiteli, akce s ukázkami netradiční medicíny (největší ohlas mělo vystoupení filipínských „chirurgů“ operujících holýma rukama a série setkání ruského léčitele Kašpirovského), kurzy chiromantie, astrologie. Zájezdy pro single čtenáře (Klub osamělých srdcí), letní dovolené s Čedokem a podobně. Redakce začala vydávat další tituly a knižní publikace. Týdeník se postupně transformoval i do internetové podoby – má své webové stránky, facebookový či instagramový profil, lze ho odebírat elektronicky. Týdně přijde do redakce a e-shopu na 2 000 dopisů, esemesek, objednávek a žádostí o kontakty či konkrétní pomoc.

Horoskopy na mnoho způsobů

Vzhledem k zájmu čtenářů vznikl specializovaný měsíčník Horoskopy zábavního charakteru. Čtenáři v něm najdou nejrůznější predikce tradičních i těch modernějších „systémů“ a předpovědních technik. Je na každém, co ho zaujme. Měsíčník se dobře prodává i na Slovensku

Nové trendy v prodeji

Kromě vlastních novin bylo asi nejdůležitějším krokem vytvoření e-shopu Spirit. Ten nabízí amulety a ezoterické předměty, ale i netradiční doplňky stravy z Číny, Indie, Ekvádoru, Sibiře, Afriky či Jižní Koreje.

V prodeji přibývá výrobků ze zlata a stříbra a internetový obchod od Českého puncovního úřadu dokonce již má i vlastní puncovní značku. Nejnovějším trendem je ve Spiritu propojení prodeje tištěného media a zboží souvisejícího s tématickým zaměřením periodika, a to vše v režii vydavatele a koncového prodejce. Prodejní stánky s novinami a zbožím z e-shopu se proto objevují na výstavách, drobné zboží je dodáváno do trafik (laciné amulety, náramky, přívěsky). Prodej stoupá a lidé ušetří za poštovné. O čem četli v novinách si ihned mohou i koupit.