Víte, jak pečovat o ledviny?

Ledvinové selhání postihuje nejčastěji starší lidi s takzvanou stařeckou cukrovkou, osoby s vysokým krevním tlakem, dnou, ischemickou chorobou srdeční. Ale každý z nás se alespoň jednou za život setká s bolestí, která dává pocítit, že existují ledviny. V těle zabezpečují celou řadu důležitých funkcí – například udržují stabilní krevní tlak, vytvářejí aktivní formu vitaminu D, který pomáhá kontrolovat hladinu vápníku a udržovat zdravé kosti. Prostřednictvím ledvin tělo vylučuje různé odpadní produkty vznikající během látkové přeměny a jsou pro organismus nežádoucí. Kromě jiného regulují hladinu minerálů v těle, zabezpečují v něm stále dostatek tekutin, ovlivňují tvorbu červených krvinek.

 
Co dělat, chcete-li se vyhnout potížím s ledvinami?
Pitný režim. Pro správnou funkci ledvin je důležitý správný pitný režim. Větší množství tekutin znamená pro ledviny snazší vylučování škodlivých produktů látkové výměny. Nejvhodnější je obyčejná voda, zelený a bylinkové čaje, ředěné džusy a ovocné šťávy. Minerální vody je třeba pít s mírou, doporučuje se různé druhy střídat. Každý by se měl nejdříve podívat na etiketu, sledovat její složení a o jejím pití se v případě zdravotních problémů poradit s ošetřujícím lékařem.
Zdravý jídelníček. Které potraviny ledvinám prospívají? Patří mezi ně například rýže, pohanka, ječmen, neboť pomáhají snižovat kyselé prostředí v těle. Ledviny pročišťují lesní plody, prospěšná je pro jejich správnou funkci zelenina, zejména brokolice, květák, petrželová nať, okurky, ředkvičky, neboť napomáhají k vylučování odpadních látek. Celer povzbuzuje močový měchýř, jablka pomáhají při vylučování těžkých kovů z těla. Výborným preventivním prostředkem proti ledvinovým chorobám jsou citrusové plody, hroznové víno, meruňky, banány. Ledviny naopak velmi zatěžuje nadměrné solení, přílišná konzumace masa, alkoholu, kofein, pikantní jídla obsahující koření, jako je pálivá paprika, chilli, pepř.
Dbejte na vyprazdňování. Zadržování moči je velmi nezdravé a nebezpečné. Jestliže člověk příliš pije a úměrně tomu se nevyprázdní, zvyšuje se napětí v močovém měchýři, což může způsobit místní podráždění. Kdo málo pije, má koncentrovanou moč a vystavuje se riziku vzniku krystalů, eventuálně drobných kaménků.
(se)

DODATEK
Krev v moči, časté a dlouhé močení, ale také únava, ztráta chuti k jídlu, otoky končetin mohou být jedním ze signálů, že s ledvinami není něco v pořádku.