Existují tajemní ilumináti?

V 18. století, kdy se dařilo různým osvícenským směrům, vznikl jeden tajný spolek, který prý funguje i v současnosti. Na počátku byl jeden muž, který toužil změnit svět, tedy vládu absolutistických panovníků. Jmenoval se Adam Weishaupt.

Šlo o německého filozofa, který se stal jezuitským knězem, i když původně vyznával židovskou víru. Rychle získal podporu nejen z okolí bavorského Ingolstadtu, kde vyučoval na univerzitě. Radikální větev osvícenců tedy vznikla jako tajný spolek volnomyšlenkářů v roce 1776. Název je odvozen z latinského illuminatio, tedy osvícení.

Cesta za lepším JÁ

Cíle spolku byly stanoveny hned od počátku – zbavit lid vlivu všech náboženství, svrhnout různé monarchie a sjednotit svět pod vládou jediné moci. Brzy byly stoupenců stovky, nechyběly ani významné osobnosti, jako například Johann Wolfgang von Goethe a Johann Gottfried Herder. Adam Weishaupt prohlásil, že chce své spolubratry vést cestou ctnosti, sebekontroly a osobního rozvoje. Každý si musel vést podrobný deník a každý měsíc vypracovat shrnutí jeho obsahu. Mělo tak být jasné, jak daleko podstoupil na cestě k vytvoření svého lepšího JÁ.

Brzy však vyšly najevo radikální cíle spolku. Stát Bavorsko označil přijímání nových členů do organizace za trestný čin a mocný vévoda a kurfiřt Karel II. Teodor raději roku 1784 zakázal činnost všech podobných spolků, nejen iluminátů.

Kdo řídí chod světa?

Přestože spolek oficiálně fungoval jen něco přes osm let, mnoho lidí věří, že v utajení pracuje po celou dobu až dodnes a prý přímo ovlivňuje fungování celého světa. Podle různých nezaručených zpráv ovlivňují ilumináti chod lidstva v jeho nejdůležitějších otázkách. Neomezeně mají kontrolovat celosvětový finanční trh i politické záležitosti a řadu společenských odvětví. Různí záhadologové teoretizují i o jejich vlivu na nástup fašismu a komunismu ve 20. století. Stáli prý i v pozadí Velké francouzské revoluce, obou světových válek či velkých teroristických útoků 21. století.

Vypadá to, že tolik společenských změn snad není možné dopředu připravit, ale existuje mnoho lidí, kteří tomu věří.

Karel Gott v tajný spolek věřil

Existenci iluminátů potvrzují významné osobnosti. Jedním z nich je kanadský ministr obrany Paul Hellyer. Ten se roku 2018 vyjádřil, že ilumináti disponují tajemnou technologií, která má zvrátit globální oteplování. Tu podle jeho informací měli získat od mimozemšťanů, kteří havarovali v kanadské provincii Manitoba. Technologii prý chtějí ilumináti tajit, dokud nezískají triliony dolarů za těžbu ropy. Podle Hellyera se to nezmění, dokud se nespojí stovky tisíc lidí a nepřikáží jim, aby řekli otevřeně pravdu. Lidé by měli změnit své priority, místo válek se věnovat záchraně budoucích generací lidí.

V nadvládu tajného spolku věřil i mnohonásobný zlatý slavík Karel Gott, který se vlastním přesvědčením netajil ani při oficiálních rozhovorech. Podle něj se politika vždy odvíjela podle přesných scénářů. Nic se tedy na světě neděje náhodou, ani ty nejhorší války. Běh světa podle něj mají řídit vysoké nadstátní kruhy, ilumináti nebo osvícenci, a také skryté řády, lóže a mysticko-okultní organizace. Byl o tom přímo přesvědčen.

Někteří zastánci konspiračních teorií mají také jasno v otázce, kdo mezi ilumináty patří v současnosti. Za své úspěchy jim prý mohou být vděční nejen politici, ale hlavně hvězdy šoubyznysu. Patřit mezi ně mají zpěvačky Beyoncé, Katy Perry, Lady Gaga, Céline Dion, ale i Jay Z a Barack Obama.

Zda tomu tak opravdu je, je otázka. Ale třeba se brzo dozvíme pravdu.

David Ašenbryl