Jarní očista těla

Jaro je obdobím obnovy a růstu a mnozí z nás uvíznou v tradičním jarním úklidu domácnosti. Je to také ideální čas podstoupit detoxikační kúru organismu, vytvořit prostor pro dobré zdraví. Očistou organismu

přispějete kromě jiného ke zvýšení energie a dobré nálady, zbavíte se nadměrné hmotnosti, zlepšíte imunitu, je to ideální prevence proti nadýmání a zácpě. Nechte se inspirovat několika tipy pro „úklid“ těla.

Bylinná očista. Pevné zdraví závisí na funkci jater, hlavním tělesném orgánu pečujícím o detoxikaci. Skvělým pomocníkem pro všeobecnou očistu těla je smetánka lékařská. Podporuje činnost jater a produkci žluči, působí proti hromadění tuků v játrech. Balzámem pro játra je i ostropestřec mariánský, který podporuje regeneraci jaterních buněk, chrání je před poškozením.

Potraviny jako lék. Mezi super potraviny, jež mají přirozený čisticí účinek, patří zejména ovoce a zelenina, luštěniny, semena a ořechy, hnědá rýže, kuřecí maso, čerstvé, za studena lisované šťávy. Je třeba se vyhnout jídlům z rychlého občerstvení, instantním potravinám, nápojům s kofeinem, červenému masu, alkoholu, lepku. Detoxikace organismu se neobejde bez dostatečné hydratace. Voda je tím nejlepším proplachovacím prostředkem. Můžete vyzkoušet také osvědčený citronový startér. Než začnete jíst a pít, čistění jater můžete nastartovat vypitím čerstvé citronové šťávy zředěné vodou.

Nezapomeňte relaxovat. Mnoho lidí žije v permanentním stresu, v neustálém režimu „bojuj nebo uteč“, což posléze vede ke značné únavě a podrážděnosti. Proto je důležitý odpočinek, nastolení rovnováhy mezi povinnostmi a uvolněním, zábavou, příjemnými aktivitami. Se stresem a napětím pomůže jóga, meditace, poslech uklidňující hudby, stejně jako rekreační sport – třeba plavání, pilates, tanec.

Suché kartáčování. Rozmazlování těla je součástí jarní detoxikace. Zkuste suché kartáčování, které pomáhá udržovat póry čisté a pokožku aktivní. Před sprchou nebo koupelí kartáčujte kůži tělovým kartáčem nebo ji třete lufou. Dělejte při tom dlouhé pohyby směrem k srdci, čímž podpoříte oběhový systém a odstraníte mrtvé kožní buňky.

Zaměřeno na dech. Chcete-li se zbavit negativních emocí, zavřete oči a sledujte svůj dech. V uspěchané době má i dech tendenci být uspěchaný. Plíce mají tak zřídka šanci se otevřít a naplnit čerstvým vzduchem nebo se zcela očistit od všech škodlivin. Věnujte každé ráno pár minut tomu, abyste jen zhluboka dýchali.

(es)

DODATEK

Detoxikaci by se měly vyhýbat těhotné a kojící ženy, nelze ji doporučit lidem se srdečním onemocněním, cukrovkou nebo osobám, které měly v minulosti problémy s příjmem potravy.