Trápí vás migréna?

Stěžujete si často na bolesti hlavy a migrénu? Příčinu lze hledat nejen v dlouhodobém stresu, psychickém vypětí, únavě, ale také ve stravě. Málo se ví, že bolesti mohou vyvolávat některé dráždivé složky stravy. Barviva, konzervační látky, aroma, které jsou součástí mnoha potravin. Jedním ze spouštěčů, jak tvrdí některé studie, mohou být určité látky (například tyramin), které najdeme v mandlích, avokádu, čokoládě, kysaném zelí, konzervovaném mase, zelenině nakládané v sladkokyselém nálevu, zralých sýrech, polévkách v sáčku, uzeninách. Odborníci doporučují omezit příjem soli a slaných potravin, neboť až za třiceti případy migrény bývá citlivost na sodík. Nevzácně se bolesti hlavy dostavují po vypití černé kávy zvláště u lidí, kteří nejsou na větší množství zvyklí. K nejčastějším spouštěčům patří nadměrné požívání alkoholu všeho druhu, tedy nejen tvrdého, ale také vína nebo destilátů s nízkým obsahem alkoholu. Krátkodobé, zato prudké bolesti hlavy můžeme mít i po zmrzlině. Velmi často nepříjemné záchvaty bolesti hlavy přicházejí v době půstu, při nedostatečném pitném režimu nebo vynechání pravidelného jídla.
(mp)