Nadchází soumrak exorcistů?

Život přináší neuvěřitelné náhody, i když mnozí namítnou, že nic se neděje náhodně. Šestnáctého září 2016 zemřel v Římě nejslavnější vatikánský exorcista (vymítač démonů) Don Gabriele Amorth, jen měsíc po něm skonal ve věku devadesáti let novinář Paul Smith, který sevatikánským exorcismem zabýval téměř 50 let. V prosinci 2016 zemřel spisovatel Robert Lesley, jenž vydal několik knih o vymítání ďábla. A hned počátkem letošního roku (v lednu) zemřel v 89 letech William Peter Blatty, autor předlohy a scénáře jednoho z nejslavnějších hollywoodských hororů všech dob – Vymítač ďábla (The Exorcist). Jde snad o podivný soumrak exorcistů?

Cenami ověnčený horor

Film Vymítač ďábla získal deset nominací na Oscara, autoři se nakonec mohli radovat ze dvou sošek. O kontroverzním díle, z něhož bylo několik scén vystřiženo, se dodnes vyprávějí hrůzostrašné historky. Režisér Blatty prý celý štáb tyranizoval, aby ze sebe všichni vydali maximum. A evidentně se mu to podařilo, neboť při prvních promítáních diváci prchali z biografů nebo kolabovali přímo v sále. Navíc do premiéry v roce 1973 zemřelo několik členů filmového štábu, jiní začali trpět depresemi. Sugestivní snímek fascinuje dodnes, i když má se skutečným církevním exorcismem pramálo společného. Rozhodně fascinující výkony podali tehdy čtrnáctiletá Linda Blair a Max von Sydow v roli jezuitského specialisty na démony.

Pomoc „přiletěla“ z kláštera

V případě oficiálního exorcismu platí členové řehole sv. Dominika za největší odborníky. Řád, který má ve znaku černého psa (symbol věrnosti Bohu, církvi a papeži) právě teď slaví 800 let od svého založení. Přízraky černých psů se hojně vyskytují také v různých démonologických pověstech, najdeme je i v našich končinách. Jedna se váže k někdejší Německé Lhotě, kde po cestě narazila zdejší žena u osamělého kříže na černého psa. Věděla, že na tomto místě jsou pochováni padlí vojáci, proto dostala strach. Modlitbou ale psa zahnala. Podle legendy jí modlitbu silou víry (možná telepaticky) přivolal dominikán z kláštera.

Trochu moc náhod, nemyslíte?

(nov)

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *