Zázračné účinky vonných olejů

Aromaterapie využívá účinků přírodních éterických olejů pro zlepšení fyzické a duševní pohody člověka a mnozí léčitelé na ni nedají dopustit.

Inhalace silic je podle nich možné využít v psychoterapii při léčbě různých psychosomatických onemocnění. Stejně tak může příjemná vůně přispět ke zlepšení atmosféry doma i na pracovišti. Vonná aktivní látka ovlivňuje autonomní nervový systém, může navodit zvýšení či snížení krevního tlaku, pocit tepla, chladu, osvěžení, uklidnění, povzbuzení, odstranit bolesti hlavy ad.

Esenciální oleje se řadí mezi prostředky jemné terapie, mají však ohromnou schopnost a sílu zasahovat hluboko do psychiky. V rostlinné říší můžeme najít pro tyto účely hotové poklady. Pojďme se podívat na některé z nejvíce používaných esenciálních olejů.

Bergamot: Hodí se jako dezinfekce, když je potřeba vyčistit vzduch. Koupel pomáhá při zánětu močového měchýře. Hodí se k potírání oparů a aftů. Dále působí při angíně, podporuje trávení, posiluje nervy a zlepšuje dýchání.

Borovice: Dezinfikuje a čistí vzduch, pomůže při bronchitidě a astma. Lze ji využít při nachlazení, svalové únavě, artritidě, akné, problematické pleti, křečích.

Cypřiš: Hodí se na revma a hemoroidy, vyrovnává nervové napětí. Působí močopudně a antisepticky. Nedoporučuje se pro epileptiky a při vysokém krevním tlaku.

Eukalyptus: Inhalujte se při nespavosti, bolestech hlavy, při migréně, pro posílení srdeční činnosti a na uklidnění. Čistí vzduch a dezinfikuje. Pomáhá při všech dýchacích problémech a při hojení ran.

Hřebíček: Zabírá při stresu a úzkosti. Lze jím potírat opary a afty. Také odpuzuje hmyz a pomáhá při celkové slabosti. Nehodí se pro epileptiky.

Jalovec: Výborně čistí krev, podporuje pocení, účinkuje na svalové a revmatické bolesti, má antiseptické vlastnosti a pomáhá při chorobách močových cest.

Jasmín: Navozuje optimismus a euforii. Pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích. Lze jej využít jako antidepresivum a afrodiziakum.

Jedle: Inhalujte se při bronchitidě a astma. Je možné ji použít jako osvěžovač vzduchu.

Kardamom: Je to antiseptikum vhodné při vyčerpání a bolestech hlavy. Pomáhá při nechutenství, podporuje trávení a žaludeční činnost.

Levandule: Jedna z nejpoužívanějších silicí čistí vzduch, dezinfikuje, uklidňuje a má hojivé účinky. Lze jí potírat afty a opary, ulevuje při bodnutí hmyzem. Koupele s přidáním levandule jsou výborné na stres, úzkost, nespavost, bolest hlavy, koliku a záněty. Snižuje krevní tlak a účinná je i proti molům.

Máta peprná: Inhalujte se při bronchitidě a astma. Koupele pomohou na bolest hlavy a koliku. Působí na žaludeční problémy, koncentraci a problematickou pleť. Zmírňuje nevolnost a při únavě povzbuzuje činnost mozku. Hodí se do koupelí a na masáže.

Mateřídouška: Hodí se do koupelí proti revma a na hojení hnisavých ran. Mírní únavu, bolesti hlavy a deprese. Prokrvuje a podporuje imunitu. Nedoporučuje se při vysokém tlaku. Používá se v nízkých koncentracích.

Myrha: Výborně působí proti únavě, vhodná je na podporu trávení a k usnadnění vykašlávání. Pomáhá při hemoroidech, aftech, paradentóze. Urychluje hojení ran.

Rozmarýn: Zažene úzkost a únavu. Lze jej využít při nachlazení, chřipce, revmatismu, na podporu koncentrace a na masáže při bolestech svalů. Nedoporučuje se pro epileptiky, těhotné ženy a osoby s vysokým krevním tlakem.

Růže: Má afrodiziakální účinky, pomáhá proti nespavosti a bolestem hlavy. Snižuje teplotu, podporuje krevní oběh a posiluje žaludek.

Skořice: Má antidepresivní, čisticí, antiseptické a afrodiziakální účinky. Stimuluje, povzbuzuje, pomáhá při nachlazení a nadýmání.

Smrk: Účinně působí při nachlazení. Podporuje pocení, uklidňuje, stimuluje činnost mozku.

Šalvěj: Má antibakteriální účinky a hodí se pro koupele nohou. Pomáhá při menstruačních bolestech, mírně snižuje tlak, podporuje trávení a působí sedativně na nervový systém.

(luv)

Foto: archiv a Pixabay

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *