Necítíte se dobře? Zkuste rozproudit lymfu!

Trápí vás permanentní únava, bolesti hlavy, nadýmání, otoky končetin, přibírání na váze či nadměrná celulitida? I tak se může projevovat oslabená funkce lymfatického systému. Ten má totiž za úkol odvádět škodliviny z těla. Vliv na lymfatický systém má věk, pohlaví (problémy častěji postihují ženy), ale také životní styl. Nesprávné proudění lymfy, zadržování vody v těle a přetížení organismu může vést až ke snížení imunity. Ideální pomocí, ale také účinnou prevencí, jsou lymfodrenáže. Je to metoda příjemná, kterou člověk často vnímá spíše jako relaxaci.

Lymfatická masáž

„Lymfatická masáž, neboli manuální lymfodrenáž, je terapeutická technika založená na konkrétních hmatech tlakem ruky. Metoda napomáhá rychlejšímu toku lymfy a tím i rychlejšímu odplavování toxinů z těla. Odstraňuje řadu uvedených problémů a také jim dokáže předcházet. Doporučujeme ji též jako doprovodnou proceduru k hubnutí, formování postavy a boji s celulitidou,“ vysvětluje masérka – specialistka Petra Hrušková

ze Sanatoria Europa v Teplicích. „Principem ošetření je odvedení mízy z postižených tkání do předem uvolněného mízního systému až k jeho ústí do žilního řečiště v oblasti krku.“ dodává.

Co dokážou speciální nohavice?

V rámci detoxu těla a na podporu hubnutí se využívá přístrojová lymfodrenáž. Jde o čtyřicetiminutové ošetření, které využívá speciální nohavice. Ty se v pravidelných intervalech nafukují a vyfukují. Takto vytvářený jemný tlak masíruje dolní část těla od chodidel směrem nahoru. Ale i u přístrojové procedury je na chvilku zapotřebí lidské ruky. Je totiž podstatné, aby před začátkem ošetření terapeut speciálními hmaty uvolnil ošetřovanému lymfatické uzliny.

Pro koho není vhodná?

Lymfodrenáž se rozhodně nedoporučuje při akutním žilním onemocnění, v případě výskytu zhoubného nádoru či glaukomu, ale také při nejasných bolech břicha nebo akutních horečnatých infekčních stavech. Neměly by ji podstupovat také ženy v prvním trimestru těhotenství nebo při jeho problematickém průběhu. Rovněž tak to platí pro lidi se závažnými kožními problémy.

„I při dalších zdravotních potížích je lépe nejprve lymfodrenáž konzultovat s lékařem. Například při silné nebo bolestivé menstruaci, srdeční nedostatečnosti, bronchiálním astmatu, neléčené či výrazné hypertenzi nebo hypotenzi, hyperfunkci štítné žlázy, otocích způsobených onemocněním srdce, ledvin či jater,“ zdůrazňuje Petra Hrušková.

(r)

Foto: Lucie Zemanová

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *