Hrabství plné strašidel

Britské hrabství Berkshire, někdy zkráceně nazývané Berk, se nachází v jižní Anglii. Tento kraj znali již Keltové. Bohatá historie, která je protkána i válkami, otiskla do místa mnoho energie. Hrabství, ve kterém se nachází i Windsor, královská rezidence Alžběty II., se

krom zajímavých památek pyšní i mnoha děsivými historkami. V Berkshire jsou duchové údajně naprosto všude.

Společenská pravidla

V hrabství Berkshire je tak vysoká koncentrace duchů a podivných energií, že existují dokonce i nepsaná pravidla, jak se k duchům zemřelých chovat a jak s nimi komunikovat. Vychází se z toho, že i když jsou živí duchům nadřazeni, je potřeba s pokorou dodržovat jistá pravidla. Duchové mají nemalou moc, je tedy lepší být s nimi zadobře. Proto se skutečně nedoporučuje, aby k nim byli lidé neuctiví nebo dokonce hrubí. To platí například i pro fotografování.

Mnoho svědků oznámilo pozorování záhadné mlhy, která se vznesla nad hřbitovem v Lenoxu. Dostala tvar rozzlobené ženy a nějakou dobu v této podobě setrvala. Údajně právě proto, že se zde kdosi pokoušel ducha vyfotografovat.

Pokud v panství kdokoli zakoupí dům, ve kterém straší, má se na pozoru. Rozsvěcující se světla, vrzající podlahy nebo hlasy ze záhrobí jsou na denním pořádku. Využití duchů jako atrakce, dokonce pro zisk, se ale nedoporučuje. Může se to totiž vymstít. Proč? Zdejší duchové si jednoduše přejí klid za všech okolností.

Dobrem proti zlu

Pro Angličany mají pozvání svá pravidla. Sluší se je přijmout, a pokud návštěva není možná, je třeba se náležitě omluvit. Při setkání s duchem, který k čemukoli nabádá, je nutná obezřetnost. Některé duše, bloudící po okolí, nemají s lidmi dobré úmysly. Prý jim chtějí ublížit, snad je dokonce i zabít.

Na hoře Greylock se objevil zářící duch, který je velmi nebezpečný. Pokud ho turisté potkají, ztrácejí záhadně půdu pod nohama. Co víc, vyzývá lidi, aby skočili z hory dolů. Každý, kdo se setká s tímto duchem a jeho návrhem, by měl s pokorou odmítnout. Dá prý potom pokoj a zmizí.

V Quelm Lane se vyskytuje duch ještě děsivější a krutější. Prohání se po okolí jako jezdec na obrovském černém koni a hledá malé děti. Právě ty by se měly mít na pozoru. Pokud totiž nějaké dítě uchvátí, posadí si ho před sebe na koně a odcválá pryč. Nikdo pak nemá šanci nebohé dítě nalézt.

Při setkání s tímto duchem je dovolena i mírná hrubost, má se totiž jednat o nepokojného ducha zločince, kterého pověsili na místní šibenici.

S duchy se nežertuje

Že si duchové úctu skutečně zaslouží, vypovídá nejeden příběh těch, kteří prožívají životní ústrky i po smrti. Na farmě v části Bracknell se její obyvatelé setkávají s duchy malých dětí. Hravě pobíhají kolem a nikoho neobtěžují. Objevuje se zde i přízrak starší dámy sklánějící se přes zábradlí. Děti měly zahynout při mohutném požáru a žena je hledá, aby je zachránila.

Braywick House je pro změnu obsazen duchem bílé paní, která stále vchází vchodovými dveřmi a po schodech se vydává do podkroví. Odtud jsou pak slyšet její kroky. Nikdo netuší, o koho se jedná. Duch jednou za sedm let zopakuje sebevraždu. V tu dobu otevře okno a vrhne se z něj ven.

Duchům rozhodně není dobré se vysmívat. V Bray Locku v kostele se zjevuje duch mladičké služky. Je pohřbená na místním hřbitově. Spáchala sebevraždu a nikdy nenašla klid. Jednou, když dvě ženy poblíž jejího hrobu žertovaly, spadla ze střechy kostela náhle taška. Rozbila se u nohou jedné z nich…

Naďa Kučerová

Foto: Pixabay